pühapäev, 21. märts 2010

Siili olümpia



Isamaa ja Res Publica Liidu Pärnumaa naisklubi ja lasterikaste perede liidu eestvõttel toimus tänasel tuisusel talvepäeval Pärnus Munamäel lõbus perepäev “Siili olümpia”.

IRLi Pärnumaa naisklubi esinaise Krista Nõmme sõnutsi sooviti eeskätt lõbusalt tähistada vastlapäeva, käimasolevaid olümpiamänge ja saabuvat Eesti Vabariigi aastapäeva. “”Siili olümpiaks” nimetasime ürituse sellepärast, et siil - meie erakonna maskott - on ise kohal,” rääkis Nõmm.

Perepäeval sai end proovile panna mitmete lõbusate talvemängudega, soojendust teha line-tantsu saatel ning osaleda orienteerumismängus ja panna teadmised proovile viktoriinis.


Üritusest võtsime osa ka meie, IRL noored. Nimelt korraldasime me allalaskmisvõistluse: iga võistkond pidi endale valmistama allalaskevahendi võimalikult ebatavalistest asjadest. Võistluse võitis see, kes kõige kiiremini mäest alla jõudis.


http://www.parnupostimees.ee/?id=227688
Foto: Ants Liigus

Eesti sõda läbi noorte silmade

23. veebruaril korraldasid Isamaa ja Res Publica Liidu noored ja MTÜ Minu Eesti kõnevõistluse, mille teemaks oli „Eesti sõda“. Noorte kõnesid olid hindamas Pärnu maavanem Andres Metsoja, Pärnu Postimehe peatoimetaja Hannes Kuusma ning endine Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik Erik Reinhold. Iseseisvusmanifesti luges ette Sepo Seeman.

Sel korral oli noorte aktiivsus võrreldes eelmiste aastatega tunduvalt suurem- võistlusele registreeris 16, reaalselt võttis osa aga 13 noort.

Suurem osa kõnelejatest rääkis sõjast kui Eesti ajaloos toimunud sündmustest ning mida teha, et tulevikus sellisesse traagilisse olukorda mitte sattuda.

Kõnevõistluse võitja, Karoliine Maalinn, Sütevaka Humanitaargümnaasiumi kaheksanda klassi õpilane, rääkis oma kõnes sõjast selle otseses mõttes- võitlevatest inimestest Eesti vabaduse eest. Ta arvas, et Eesti sõda ei tule enam iialgi, sest tema ja kõik maailma noored tahavad elada rahus ning pärandada seda kallilt hoitud rahu ja vabadust järgmistele põlvkondadele.

Oma kõned käisid välja ka meie kooli (Koidula Gümnaasium) õpilased Karmen Kaljula, Kristina Nogtova, Andres Jaanson ning Siim Õunap.

Karmen Kaljula ütles oma kõnes:“Igaüks meist peaks tegema oma panuse ning suunama oma igapäevased toimetused paremasse Eesti tulevikku. Vaid üheskoos tegutsedes suudame võita eesti sõja!“

Noorte kõnedest võib välja lugeda, et Eesti on valmis edasi liikuma ja edaspidi sõtta mitte sattuma. Loodame, et üheskoos suudame me jõuda parema Eestini!

Noored kõnelesid Eesti sünnipäeva puhul võistu

Pärnus Rüütli platsil Eesti Vabariigi väljakuulutamise monumendi juures toimus eile õhtul traditsiooniline koolinoorte kõnevõistlus.

Tänavu kõnelesid noored teemal “Eesti sõda”, mida iga osaleja sai tõlgendada oma eelistuste alusel.

Kõnevõistluse võitis Sütevaka humanitaargümnaasiumi 8. klassi õpilane Karoliine Maalinn.

Eripreemia vääriliseks hinnati Andres Jaansoni ja Madis Viigi sõnavõtt.


http://www.parnupostimees.ee/?id=229085




Iseseisvuspäeva tähistatakse kõnevõistlusega

Eesti Vabariigi aastapäeva eelõhtul, 23. veebruaril toimub Pärnus Rüütli platsil noorte isamaaline kõnevõistlus, mis järjekorranumbrilt on kolmas.

Tänavu kõnelevad noored teemal “Eesti sõda”, mida iga osaleja saab tõlgendada oma eelistuste alusel. Viie minuti sisse mahtuv võistluskõne peab olema lööv, huvitav ja pealkirjale vastav. Osalema oodatakse Pärnu linna ja maakonna koolide 8.-12. klasside õpilasi.

Võitjat premeeritakse 2000 krooni ja reisiga Brüsselisse, peale selle jagatakse lohutusauhindu. 1000 krooni pannakse välja parimale fänniklubile.

Kell 18 algaval kõnevõistlusel hindavad noori Pärnu maavanem Andres Metsoja ja Pärnu Postimehe peatoimetaja Hannes Kuusma. Ajaloolise manifesti loeb ette Sepo Seeman.

Kõnevõistlusele saab registreeruda homseni. Selleks tuleb saata oma täisnimi, kool ja telefoninumber meilil liis.jyrimae@irl.ee. Lisainfot saab samalt e-posti aadressilt.

Noorte kõnevõistlust korraldab mittetulundusühing Minu Eesti koos Isamaa ja Res Publica Liidu noortega.

Mullu kõneldi teemal “Sini-mustvalge” ja parimaks tunnistati Pärnu Hansagümnaasiumi abiturient Rauno Õispuu. Esimese kõnevõistluse teema oli “Minu Eestile”, toona pälvis peapreemia Kristel Maalinn.